Muz Ağacı Lifi

Manilakeneviri olarak da bilinir, muzgiller (Musaceae) familyasından bitki ve bu bitkinin lifi. Yaprak elyafı grubu içinde ikinci önemli lif olan abaka lifi öbür yaprak liflerinin çoğundan farklı olarak yaprak saplarından (petiol) elde edilir. Manilakeneviri olarak da bilinmesine karşın, gerçek kenevirle ilgisi yoktur.

Muz (Musa sapientum) bitkisiyle aynı cinsten olan abakanın rizom benzeri köklerinden dairesel bir küme oluşturan 25 kadar etli ve lifsiz sap çıkar. Her sap yaklaşık 5 cm çapındadır ve 15-25 yaprak taşır. Yaprak saplarının konumu kendisinin ve verdiği lifin rengini belirler.

Lifler genellikle yaprak saplarındaki lif şeritlerinin uçlarının açığa çıkarılıp dışarı çekilmesi ile elde edilir. Daha sonra lifler, güneşte kurutulan lif şeritlerinden etli bölümün genellikle elle sıyrılması ile temizlenir.

İpliklerin yaprak sapı büyüklüğüne ve uygulanan sıyırma işlemi yöntemine bağlı olarak değişen uzunlukları ortalama 90-270cm'dir. Bitkinin çeşidine ve sapın konumuna göre parlak lifin rengi beyaz, kahverengi, kızıl, mor, ya da siyah olabilir ve en sağlam lifler dış tabakalardan elde edilir.

ÖZEL EK BİLGİ

Sağlamlığı, esnekliği, suda batmaması ve tuzlu sudan etkilenmemesi gibi özellikleri nedeniyle değerli olan abaka lifinin kullanıldığı başlıca yerler palamar ve halatları, olta ipleri, kaldırma ve güç iletim halatları, sondaj halatları, balık ağları ve yöresel çizgileri içeren çeşitli fonksiyonel-dekoratif eşyalardır. Ayrıca abaka kilim, kağıt, bardak ve tabak altı yapımında da kullanılır. İç tabakaların liflerinden ise, eğirme işlemi yapılmadan hafif ve sağlam dokumalarda, özellikle yerel giysi, şapka ve ayakkabı yapımında yararlanılır.

FacebookMySpaceTwitterDiggDeliciousStumbleuponGoogle BookmarksRedditNewsvineTechnoratiLinkedinMixxRSS FeedPinterest